En klassisk stilguide

Lunch

En finare lunch innebär kostym. Kostymen kan vara något ljusare mitt på dagen. De riktigt ljusa kostymerna används endast på sommaren.

Cocktailbjudning

Här gäller normalt en lite mörkare kostym för herrar. Är cocktailen inledning till en senare smokingmiddag kommer du förstås i smoking. Det man tittade snett på för tjugo år sedan accepteras idag. Det bästa och enklaste rådet är att våga ringa värden och värdinnan och fråga vad de har tänkt sig. Om du behöver komplettera din garderob – välkommen till Bröderna Johanssons!

Middag

Inbjudan till en högtidligare middag brukar följas av ett önskemål om lämplig klädsel. Koderna är följande: Högtidsdräkt (engelska ”white tie” eller ”tails”) betyder frack. Om du har turen att bli bjuden på till exempel en ambassadmiddag passar det bra att bära smoking (engelska ”black tie”). Kavaj ( engelska ”lounge suit” eller ”informal”) innebär oftast mörkblå, mörkgrå eller eventuellt kritstrecksrandig kostym. På ett sommarkalas kan det dock gå bra med ljus kavaj till ljusa eller mörka byxor.

Bröllop

Förmiddagsbröllop äger rum före klockan 15.00. Elegant är att välja jaquetten (frackrock med grårandiga byxor och grå väst) men om du föredrar lite enklare går det bra med kavaj. Kavaj innebär mörk, mörkblå eller möjligen mörkgrå kostym. Dock inte blazer och udda byxor.

Eftermiddagsbröllop (efter kl 15.00) innebär högtidsdräkt d.v.s. frack. Står det ingenting på inbjudningskortet är det alltså frack som gäller. Denna tradition är det dock få som följer idag. Är du tveksam ring och fråga värdfolket.

Begravning

För inte så längesedan krävdes alltid frack på begravning, idag gör det nästan aldrig det. Om det inte uttryckligen står angivet klädsel i stil med ”ljusa kläder” bör man klä sig mörkt. För herrar innebär det mörk kostym med svarta skor och strumpor. De närmast sörjande bär vit slips och halsduk, övriga herrar svart. Undvik att ha en ljus överrock.